Investice do zahraničních nemovitostí – podzimní reflexe a tipy – Španělsko 1. díl

Jak to aktuálně vypadá na trzích s nemovitostmi ve Středozemí, do jakých je vhodné investovat, jaká je reálná návratnost takovéto koupě a podle jakých kritétií vybírat  druhé bydlení? Ve druhém díle našeho seriálu se zaměříme na Španělsko, které je spolu s Itálií a Chorvatskem pro středoevropské klienty preferovanou destinací. 

Seriálem provádí Lucie Pilipová Gaffi, Managing Partner, Mediterranea Real Estate Investments.

Dle posledních analýz makléřů a mezinárodních firem vyplývá, že na investici do nemovitosti ve Španělsku je vhodný čas. Údaje z prvního čtvrtletí tohoto roku ukazují, že vzrostla nejen poptávka po bydlení ve Španělsku, ale také počet rozdaných stavebních povolení na rezidenční projekty prakticky po celé zemi. Pro takto rapidní nárůst developmentů odborníci radí s koupí neotálet, protože se předpokládá růst cen rezidenčních nemovitostí od 4 % výše. Na Costa del Sol pak více mezi 5-10% ročně.

Zajímavostí je i fakt, že ceny nemovitostí sice rostou, stejně jako poptávka, ale cena energií zůstává na jedné z nejnižších hodnot v celé Evropě, a tím pádem se nepředpokládá výrazný růst nákladů na provoz nemovitosti. Naši kolegové z nemovitostního sektoru se pak také shodují, že na dynamických trzích, jako jsou třeba Barcelona, Madrid či Málaga, lze nabytou nemovitost prodat takřka okamžitě.

Mediterránea se zaměřujeme převážně na pobřeží Costa del Sol, které se vyznačuje jedinečnou autentickou atmosférou, s více než 300 slunnými dny v roce, více než 70 golfovými hřišťi a výbornou infrastrukturou, vysokou úrovní služeb a především zajímavou návratností investice. Španělský jih je samozřejmě i skvělou volbou pro koupi druhého bydlení. Celoroční přímé letecké spojení do Malagy ze všech evropských destinací tedy i z Prahy, Vídně, Katovic, ale i Ostravy a Pardubic, vám umožní dostat se do vašeho druhého domova během pár hodin. Jako tomu je i v jiných destinacích, i pro druhé bydlení ve Španělsku platí známé pravidlo „location, location, location“. Tedy čím blíže je nemovitost k moři a službám, tím vyšší je návratnost Vaší investice a pro případný exit i rychlejší prodej.

Pro druhé bydlení je ideálním řešením pořídit si nově postavený apartmán s terasou v novém developmentu, který nabízí kompletní zázemí s venkovními a často i vnitřními bazény, fitness, relax a co-workingovou zónou. Musíte však počítat s tím, že tyto komplexy se nacházejí dále od moře, z většiny případů tedy ne v dochozí vzdálenosti k pláži. Pokud tedy pro Vás není překážkou dojet si k moři autem, pak je to výborná volba. Vaše nemovitost bude zcela nová, se všemi zárukami od developera. Druhou možností je pak koupit hezky zrekonstruovanou nemovitost z druhé ruky v některé ze starších urbanizací přímo u pláže.

 

Zajímavou možností jsou i typické menší řadové domečky se zahrádkou nebo s patiem, v urbanizacích s bazénem a přímým vstupem na pláž. Pro zajímavou návratnost investice pak doporučujeme se zaměřit na off plan projekty, co nejblíže moři, kde lze očekávat zhodnocení až 20 i 30% už jen během plánované výstavby do momentu přebrání bytu od developera. Další variantou je koupit již stávající novou nemovitost a pronajímat ji krátkodobě nebo dlouhodobě. Reálná roční návratnost při turistických pronájmech se pohybuje mezi 3 až 8 % podle lokality.

 

Pro druhé bydlení je ideálním řešením pořídit si nově postavený apartmán s terasou v novém developmentu, který nabízí kompletní zázemí. Druhou možností je pak koupit hezky zrekonstruovanou nemovitost z druhé ruky v některé ze starších urbanizací přímo u pláže.

Jednoznačně z hlediska investičního vede v tomto ohledu Málaga, pulsující typické andaluské půlmilionové město s krásným historickým centrem a katedrálou, arabskými hrady Gibralfaro a Alcazaba a se 7 km dlouhou pláží Malagueta. Pro svou atmosféru, gastronomii, muzea i četné kulturní události je de facto celoročně nejvyhledávanějším místem pro krátkodobé pobyty na jihu Evropy. Již od 70. let je pak samozřejmě značně populární oblast mondénní Marbella a Puerto Banús, známé svým poshy stylem, ale samozřejmě i vyššími cenami nemovitostí. Velmi oblíbenou investiční destinací se stala v posledních 15 letech i Estepona, původně malé přímořské městečko s přístavem, které však aspiruje stát se velkým konkurentem již zmíněné Marbelly díky krásné nové pěší zóně v centru města a hlavní pláže, intenzivní budování velmi kvalitní infrastruktury a služeb a aktuální nabídce nových developmentů. Historické centrum Estepony je pak se svými typickými andaluskými domečky se zavěšenými květináči velmi obdobné starému městu v Marbella. Další ne tolik známou, ale úžasně relax zónou je oblast mezi Sotogrande a Gibraltarem. La Alcaidesa, se širokými plážemi a nádhernými golfovými hřišti přímo nad mořem a neopakovatelnými výhledy na Gibraltar (vzdálený autem 20 minut) je snovou lokací pro váš klidný druhý domov blízko Atlantiku. Nedaleké Sotogrande je oblíbené místo vysoce postavených Madriďanů známé již od 60.let svými tradičními luxusními vilami, rozlehlými mansions, ale i koňským pólem a nejznámějším golfovým hřištěm Valderama. Před cca 20 lety se rozrostlo o zcela nově postavený sportovní přístav Puerto de Sotogrande stojícím na kanálech a množstvím příjemných restaurací a kaváren.

 

Příště se zaměříme na jednotlivé oblasti Costa del Sol a postupně je představíme i z hlediska návratnosti investice.

 

Čtěte také: Investice do zahraničních nemovitostí – podzimní reflexe a tipy – Chorvatsko 1.díl

 

logo
Spojte se s námi a udělejte tak první krok k Vaší investici do nemovitosti v Španělsku!
logo
Prohlédněte si naši kompletní nabídku.